MENÜ

www.tengericocik.freewb.hu
Minden ami tengerimalac!

A tengerimalacok fajtái

 

A tengerimalacokat küllemi szempont szerint a következőképpen osztályozzuk:
1.     Fajták: Ezek olyan egységes típusok, amelyeknél a szőr minősége, hossza és növekedési iránya a mérvadó az egyéb jellegzetességek (fejforma, fülek, törzs stb.) mellett;
2.     Színek, színváltozatok: Egy adott fajta szőrének színe, színváltozatok esetén egyes színek aránya, elhelyezkedése és kiterjedése is pontosan meghatározott

Rövidszőrűek:
E tengerimalac-fajtákra jellemző, hogy szőrük a test minden részén egyenletesen rövid, tömött és fényes.

egyszínűek (self):
- fekete (Self Black);
- csokoládébarna (Self Chocolate);
- lila (Self Lilac); 
- bézs (Self Beige);
- kék (Self Blue, vagy más néven Self Grey);
- kávébarna (Self Coffe);
- vörös (Self Red);
- arany (Self Golden);
- sötét szemű arany (Self Dark-Eyed Golden); 
- sáfrány (Self Saffron);
- sárga (Self Buff);
- krém (Self Crem);
- fehér (Self White);
- sötét szemű fehér (Self Dark-Eyed White);

különböző színváltozatok:
Rövidszőrű rozettások:

Abesszin (Abyssinian): Szőre rövid és durva. Testén forgók találhatók, mindkét oldalon szimmetrikusan elhelyezve. Az Abesszin tengerimalac szőre durva, és a rozetták miatt összeborzoltnak tűnik. 
Amerikai, bóbitás (American Crested): Szőre kétszínű, teste színes, a fejtetőn lévő rozetta pedig kötelezően fehér.
Angol, bóbitás (English Crested): Egyszínű, a fejtetőn lévő rozetta a testével azonos színű.

Egyéb fajták:
Rex: Rövidszőrű tengerimalac. Szőre göndör, rozetták nélküli, a test minden részén egyenlő hosszúságú, tömött, tapintásra kissé durva, de ugyanakkor ruganyos. Az újszülött rex szőre a kisbárány bundájához hasonló, puha és kellemes tapintású. Mivel e speciális szőrminoségért nem egyetlen gén felelős, a látszólag hasonló szőrű, de genetikailag merőben más fajtákat megkülönböztető névvel illetik: egyik ilyen az európai rex, amely Angliában jelent meg először, a másik pedig az amerikai rex(mint neve is jelzi, az Egyesült Államokban jelent meg), ez US Teddy néven ismert. Svédországban is található a rexhez hasonló szőrű tengerimalac-fajta, ezt Curlynek nevezik, és Stockholmban jelent meg először. Egy másik hasonló szőrminőségű a svájci rex, mely CH Teddy, Swiss Teddy néven ismert. Ez félhosszú szőrű tengerimalac.

Sheltie: (az Egyesült Államokban Silkie a neve): Szőre hosszú, dús és rozetták nélküli. Sörénye hátrafele nő, így nem fedi a fejet. Az oldalakon lévő szőr egyenletesen hosszú, az uszálya pedig még ennél is hosszabb. Szőrén nem lehet választék. Speciális gondozás mellett a szőre igen hosszúra megnő.

Koronás (Coronet): Hosszúszőrű bóbitás tengerimalac. Egy Sheltie és egy Bóbitás (Crested) kereszteződéséből származik, szőre a Sheltiehez hasonló, azzal a különbséggel, hogy a fejtetőn egy rozetta található.
Perui: (Peruvian): Szőre hosszú és selymes. Fején a szőr előrelógó, a faron pedig két rozetta található. A sörényt alkotó szőr a vállakból indul ki, és egyenletesen fedi a fejet. Az oldalán és a vállán lévő szőrzet valóságos függönyt alkot teste körül, és sehol sem hézagos. Uszályát a faron megfelelően elhelyezkedő forgók teszik sűrűvé. Speciális gondozás mellett szőre igen hosszúra nőhet.
Texel: A Rex és a Sheltie kereszteződéséből származik. Szőre hosszú, dús és bodros, tapintásra puha és ruganyos. Az oldalakon lévő szőr egyenletesen hosszú, uszálya pedig ennél is hosszabb. Szőrén a középső választék jól látható.
Merino: A Texel és a Koronás kereszteződéséből származik. Szőre hosszú és hullámos, a fejtetőn egy rozetta található.
Alpaka: (Alpaca): A texel és a perui kereszteződéséből származik. Szőre a rexéhez hasonló, csak éppen hosszú. Az Alpaka fején a szőr előrelógó, a faron két rozetta található.
Angóra: A peruihoz hasonló, de ennél több (nem pontosan meghatározott) rozettával rendelkező, hosszúszőrű, normál szőrminőségű tengerimalac.
Mohair: Az Alpakához hasonló, de ennél több (nem pontosan meghatározott) rozettával rendelkező, hosszúszőrű, rexoid szőrminőségű tengerimalac. Mondhatjuk úgy is, hogy a Mohair az Angóra göndörszőrű változata.
Lunkarya, a „svéd texel”: Az első Lunkarya példányok Stockholm egyik állatkereskedésében véletlenül megjelent/felfedezett új fajta, a Curly (ez a rexhez és teddyhez hasonló fajta, szőre azonban durvább és erőteljesebb, annyira, hogy a fésülés során is ruganyos marad) és a perui kereszteződése során keletkeztek. Lunkarya fajták:
- perui lunkarya - egy-egy rozetta található a far két oldalán;
- sheltie lunkarya - nincsenek rozettái, a szőrzete normál irányban nő;
- koronás lunkarya - a fejtetőn egy rozetta található, a szőrzete normál irányban nő;

Megjegyzés: Az Abesszin, Rex, Sheltie, Koronás, Perui, Texel, Merino, Alpaka, Angóra, Mohair és Lunkarya szőre nincs színhez kötve.

 

Asztali nézet